Tillykke med din grundstofdag!

Dette er en let redigeret version af en Tumblr-post fra 2014, som jeg genudgiver her – for jeg synes stadig det kunne være sjovt, hvis det blev tradition at fejre #grundstofdag 🙂

Fødselsdags-kvabbabelser

I mange år har jeg – sikkert af en masse irrationelle grunde – været voldsomt irriteret over fødselsdage, mere specifikt den årlige påmindelse om tidens gang og mit gradvise forfald.

Det begyndte da jeg fyldte 20 og derfor ikke længere var teenager, hvilket måske giver et indtryk af fjolletheden.

Anyway, paradoksalt nok har jeg her i 40’erne faktisk stort set affundet med med at blive ældre, og kirsebærret på toppen af milkshaken var da jeg for nogle år siden blev 42 – et tal der næppe behøver den store introduktion.

Til gengæld har det været lidt kedeligt siden, og derfor forsøger jeg nu igen at slå et slag for ideen om grundstofdage!

Nu skal vi fejre grundstofdag!

Ideen er enkel – nemlig at følge den periodiske tabel op igennem livet. Så når man bliver 1 fejrer man brint- (eller hydrogen-) fødselsdag, når man bliver 2 er det helium-dag, etc. etc.

Det smukke er oven i købet, at det periodiske system stort set matcher alderen på de ældste mennesker (og ellers må man klumpe et par stykker sammen på de indtil videre ‘teoretiske’ elementer).

Naturvidenskab i hverdagen

Jeg ser for mig, at grundstofdage introducerer mange flere mennesker til cool science fra en tidlig alder og giver os en årlig påmindelse om det periodiske systems storhed, udover alle de andre fødselsdage man jo løbende er med til hos familie og venner, hvor man jo også skal huske at fortælle dem hvilket grundstof de er nået til!

Er I med mig? Så husk at bruge hashtagget #grundstofdag når I siger tillykke til jer selv eller andre 🙂

PS. Som bonus får I her linket til sitet, hvor man kan få stavet sit navn med grundstoffer! Jeg hedder fx A-Nd-Er-S (Adamantium-Neodymium-Erbium-Sulphur).

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.